Teksten van tekstschrijver.eu, daar komen bezoekers wél voor terug!

Tekstschrijver versus copywriter

copywriter of tekstschrijver
Wat is nu het verschil tussen een tekstschrijver en een copywriter? En, wat zijn de overeenkomsten? Dat is moeilijk te zeggen en ook een beetje afhankelijk van hoe je er zelf naar kijkt. Voor de een is copywriter de Engelse vertaling van tekstschrijver, maar voor de ander zijn een tekstschrijver en copywriter twee heel verschillende beroepen. Hoe dan ook, dat er veel overlap is, mag duidelijk zijn.

Tekstschrijver, een breed begrip

De tekstschrijver vormt een breed begrip. Zo kun je – niet gek – denken aan iemand die schrijft. En schrijven kun je over veel, heel veel. Zo kan een tekstschrijver verhalen schrijven, artikelen, reportages, interviews en verslagen, maar ook columns, opinies en brieven. Hij kan zich bezighouden met de content van een website of weblog, de invulling (content) van een bedrijfsblad of een nieuwsbrief. Een tekstschrijver is actief in alle mogelijke sectoren, zoals in de medische sector, in het onderwijs, bij het bankwezen of in de logistiek.

Copywriter, het schrijven van kopij

De letterlijke vertaling van het Engelse – en internationale – copywriter is ´kopijschrijver´. Dat zou betekenen dat een copywriter wordt gezien als iemand die kopij schrijft. En daar is dan direct de overeenkomst met de gewone tekstschrijver. Want beiden schrijven in opdracht, datgene wat de opdrachtgever verlangt. Of het nu gaat om teksten voor brochures, webteksten enzovoorts.

Reclame

Toch is, zeker door de komst van het internet, de kloof tussen beide schrijvers wat toegenomen. Een copywriter wordt tegenwoordig voornamelijk gezien als reclameschrijver. Iemand die slogans bedenkt, motto’s en thema’s. Vooral korte reclameteksten voor de meest verschillende producten. De tekstschrijver houdt zich daarentegen juist vooral bezig met grotere teksten, zoals artikelen, reportages, interviews en lappen tekst voor op het internet. Wat dat betreft begeeft de tekstschrijver zich op het journalistieke pad, terwijl de copywriter het meer in de marketinghoek zoekt.

Tekstschrijver of copywriter?

Wil je zelf een schrijvend beroep uitoefenen? Je hoeft niet persé één keuze te maken. Want waarom zou je als tekstschrijver niet af en toe een slogan ontwerpen? Of in plaats van een vlotte reclamezin een volledig artikel schrijven? Steeds meer bedrijven nemen een copywriter in dienst die hen van alle markten kan voorzien. Het is dus vooral goed om jezelf breed te profileren.