Teksten van tekstschrijver.eu, daar komen bezoekers wél voor terug!

Tekstschrijver, een serieuze zaak

Regelmatig valt er een stilte als ik vertel dat ik tekstschrijver ben. Je kunt kennelijk prima op kantoor werken, in een ziekenhuis, voor de klas staan, in een garage of als hovenier, maar tekstschrijven… ‘is dat een echt beroep?’ Wanneer je actief bent op het internet, als webbeheerder, content manager of als allround ondernemer, is het geen verrassing dat er ook tekstschrijvers zijn. Iemand moet die websites toch vullen?! Maar – opmerkelijk genoeg – is het begrip tekstschrijver nog niet in alle sectoren ingeburgerd. En dat terwijl er toch veel meer gebruik van tekstschrijvers wordt gemaakt, dan iedereen denkt.

Teksten op je bord

Het begint ’s ochtends al. Bij het ontbijt. De teksten op het pakje cornflakes zijn echt niet door meneer Cornflake zelf geschreven! En dat geldt ook niet voor de directeuren Pindakaas, Chocopasta en Speculoos (ik houd van zoete etenswaar). Hier is een tekstschrijver aan het werk geweest. De schrijver heeft aandachtig geluisterd naar de wensen van de heren en dames Ontbijtproducten en is aan de slag gegaan. In sommige gevallen zal de tekstschrijver in vaste dienst zijn bij deze bedrijven – of de overkoepelende organisatie – en in andere gevallen betreft het een zogenaamde freelancer.

Teksten in de krant

De krant is ook zoiets. Uiteraard is er een verschil tussen journalisten en tekstschrijvers. De journalist trekt er, in opdracht van de krant, op uit om de pagina’s te vullen met nieuws. Maar naast dat nieuws zijn er ook genoeg pagina’s in een krant die gevuld worden door tekstschrijvers. Wat dacht je van de advertenties voor energiemaatschappijen, telecombedrijven, reisorganisaties en financiële dienstverleners? Wederom geldt, de heren en dames achter de schermen hebben een tekstschrijver ingeschakeld.

Columns

Wist je trouwens dat heel veel columns in de kranten (maar ook in magazines en op het internet) niet door de Bekende Nederlander – of Vlaming – zelf geschreven zijn? Die hebben het daar veel te druk voor, taalkundig minder ervaring of gewoon geen zin om écht voor de krant te schrijven. Daar komt de tekstschrijver weer om de hoek kijken (in dit geval ook wel ghostwriter genoemd). De Bekende Nederlander/ Vlaming belt of mailt met de tekstschrijver, geeft zijn mening over een boeiend onderwerp en de volgende ochtend staat de column op zijn vaste plek in de krant. Over een tekstschrijver wordt nergens bericht. Dat hoeft ook niet, want dat weet de tekstschrijver. Sterker nog; hij wordt ervoor betaald.

Onderweg, op de radio

Ook onderweg, in de auto of trein, zul je regelmatig (zonder het te weten!) geconfronteerd worden met de scherpe pen van de tekstschrijver. Want op de radio komen genoeg commercials voorbij. Hier geldt hetzelfde als aan het ontbijt, want ook hier komt negen van de tien keer een tekstschrijver (in dit verband ook wel copywriter genoemd) om de hoek kijken. Daarnaast zullen ook veel teksten die dj’s op de radio oplezen, door tekstschrijvers ontwikkeld zijn, (al spreek je hier misschien weer van scenarioschrijvers).
‘Maar ik luister geen radio, ik heb een iPod,’ hoor ik een lezer zeggen. Ook daar geldt hetzelfde, geloof het of niet. Maar veel van de nummers die gezongen worden door artiesten, zijn niet door die artiesten geschreven, maar door… juist.

Op het werk/ op school

Eenmaal op het werk aangekomen word je doodgeslagen met teksten, afhankelijk van wat je doet. Kijk maar eens om je heen. De advertenties die je tegenkomt zijn het werk van tekstschrijvers, de brochures, flyers, jaarverslagen, webcontent en ga zo maar door. Wanneer je literatuur moet lezen voor je werk of opleiding komt er vaak ook een tekstschrijver bij kijken. De literatuur zelf is waarschijnlijk geschreven door mensen uit het vak, maar een tekstschrijver kan best een redactionele rol hebben gespeeld. Dus wederom geldt: overal tekstschrijvers!

Televisie

De tekstschrijver heeft zijn pen zelfs in de inkt bij het journaal en tal van televisieprogramma’s, of het nu om de redactionele achtergrond gaat of om volledige scenario’s en quizvragen. Dus ook ’s avonds kun je, in feite, niet om de tekstschrijver heen (tenzij je met je ogen dicht een wandeling gaat maken en niet aan dit artikel probeert te denken).

Conclusie

Tekstschrijvers zijn net spoken. Ze opereren achter de zogezegde coulissen van allerlei sectoren. In dit artikel heb ik het nog niet eens gehad over wat tekstschrijvers in de medische wereld betekenen, in het onderwijs, op politiek niveau, in de juridische wereld of waar dan ook. De meeste bedrijven en ondernemers maken dankbaar gebruik van professionele tekstschrijvers. En ondanks dat er geen vaste opleiding aan het vak verbonden is (journalistiek, communicatie en creatief schrijven vormen in sommige gevallen wel de basis voor een tekstschrijver, maar zijn niet persé noodzakelijk) is tekstschrijven wel een serieuze bezigheid…