Teksten van tekstschrijver.eu, daar komen bezoekers wél voor terug!

Tekstschrijver worden?

Een tekstschrijver heeft misschien nog wel de meest variabele baan die er bestaat. De ene dag is de tekstschrijver bezig met een reisverslag over Zuid-Afrika, de andere dag verdiept hij zich in de economische crisis en aan het eind van de week schrijft hij de tekst voor op een verpakking stroopwafels. Je kunt een onderwerp zo gek niet bedenken of een tekstschrijver heeft ermee te maken. Niet vreemd dus dat veel mensen ervoor kiezen om tekstschrijver te worden. Maar… is er zoiets als een opleiding voor tekstschrijvers?


Nee

Het antwoord is kort en bondig. Nee, er is geen opleiding om tekstschrijver te worden. Waarschijnlijk is het dan ook om die reden dat veel mensen tekstschrijver worden. Je hebt er – heel simpel gezegd – geen enkel papiertje voor nodig. Natuurlijk ben je niet automatisch tekstschrijver wanneer je jezelf die titel hebt aangemeten, of wanneer je een bordje met ‘tekstschrijver’ op de deur hebt gehangen. Er komt toch wel wat meer bij kijken.

Tekstschrijver worden

Zoals gezegd is er geen opleiding voor nodig om tekstschrijver te worden. Iedereen kan tekstschrijver worden, zelfs als je de basisschool nooit hebt afgemaakt. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is zo geregeld en ook de aanvraag van een btw-nummer is geen al te lastige opgave. Echter, in een wereld waarin veel tekstschrijvers werkzaam zijn, bestaat natuurlijk een heel groot verschil tussen tekstschrijvers en tekstschrijvers.

Dé tekstschrijver

Een echte tekstschrijver, een goed exemplaar dat weet waar hij over schrijft en tijd en aandacht voor zijn werk heeft, is iemand met passie. Iemand die zich het beroep eigen heeft gemaakt en nog iedere dag leert. Grammatica en spelling moeten in orde zijn, er moet interesse en inlevingsvermogen zijn en de tekstschrijver moet vooral met plezier schrijven. Gelukkig zijn deze tekstschrijvers snel te herkennen. Hun passie voor schrijven spat van hun website af. Zelfs hun offertes en facturen zijn leuk om te lezen!

Cursussen voor tekstschrijvers

Maar ook voor tekstschrijvers die zich graag via een soort van opleiding in het vak willen verdiepen, zijn er mogelijkheden. Diverse instanties bieden cursussen aan. Voornamelijk in copywriting, maar ook in creatief schrijven. Vooral die laatste is een aanrader voor wie zich serieus met schrijven bezig wil gaan houden. Copywriting is meer bedoeld voor reclameschrijvers. (Over het verschil tussen tekstschrijver en copywriters kun je hier meer lezen.) Creatief schrijven gaat dieper in op de betekenis van teksten, vormen en stijlen van schrijven en het schrijven van lekker leesbare teksten.

Opleidingen voor tekstschrijvers

Toch liever een opleiding? Een opleiding voor tekstschrijvers bestaat dus (nog) niet. Wel zijn er talloze opleidingen, ook op hbo- en universitair, niveau, die zich in hetzelfde werkveld als dat van de tekstschrijver afspelen. Denk daarbij aan een opleiding Nederlands, maar ook aan communicatiewetenschappen en mediagerichte studies. Wie echt veel praktijkervaring op wil doen in het schrijven voor de media, kan het beste aan een opleiding journalistiek beginnen.

Conclusie

Een opleiding om alleen tekstschrijver te worden bestaat niet. Dan zou je de spijker waarschijnlijk ook misslaan, want een tekstschrijver is gewoon niet in een hokje te plaatsen. De ene tekstschrijver heeft affiniteit met nieuws en media, terwijl de ander zich liever op de medische wereld richt of zich al schrijvende beweegt binnen het onderwijs. Succesvol tekstschrijven is dan ook vooral ervaring op doen, heel veel plezier hebben en blijven oefenen.

1 opmerking:

  1. Linda Groesbeek26 april 2012 om 10:47

    Ook ik heb weleens getwijfeld tussen verschillende opleidingen, een echte tekstschrijversopleiding bestaat inderdaad niet. Gat in de markt?

    BeantwoordenVerwijderen