Wie zich fanatiek bezighoudt met Search Engine Optimization (SEO) komt veel tactieken en strategieën tegen. Dat is niet gek, want de formules die zoekmachineplaatsen bepalen veranderen continu. SEO is dus aan verandering onderhevig. Daardoor is het lastig te bepalen wat nu het allerbeste werkt en hoe je snel stijgt in de zoekresultaten. Waar gelukkig wél duidelijkheid over is, is over hoe het nu niet moet. Vijf SEO-blunders die je beter kunt voorkomen als je hoog wil scoren.
1. Teveel keywords
Keywords moeten met enige regelmaat terugkomen in de content. Maar teveel keywords in te weinig tekst is niet goed. Dus wie stevig tekeer gaat met zoekwoorden zal van een koude kermis thuis komen. Vaak stijgt een website wel, maar keldert hij vervolgens weer net zo hard (om nooit meer terug te keren). Teveel keywords (keyword stuffing) dient altijd voorkomen te worden.
2. Geen unieke inhoud
Inhoud van een website moet uniek zijn. Is die dat niet? Dan noteert Google dat en wordt er geen waarde aan de website toegekend. Wanneer het echter te vaak gebeurt dat Google geen unieke (eigen) content aantreft, dan zal de website als onbelangrijk worden gezien en steeds verder zakken. Geen unieke inhoud is dus geen eerste plaats.
3. Gekopieerde teksten
De meesten weten het wel. Gekopieerde tekst, letterlijk overgenomen van een andere website, is niet wat Google wil zien. Een tekst wordt geïndexeerd en eventuele kopieën zullen altijd lager eindigen dan de tekst die als origineel werd gepubliceerd. Maar bij teveel gekopieerde teksten zal de waarde van de website nog verder dalen. Een website die teksten kopieert is van zichzelf niet origineel en dus niet van toegevoegde waarde.
4. Kapotte links
Niets is zo storend als een link die het niet doet, of die naar een verkeerde pagina verwijst. Kapotte links op je website zullen je dus zeker niet helpen om te scoren in de zoekmachine. En een kapotte link is er sneller dan je denkt. Wanneer je de content van één post verandert, kan het zo zijn dat er in je archief een link naar de post blijft staan. En als andere mensen op andere websites naar die post hebben gelinkt, loop je natuurlijk veel verkeer mis. Voorkom kapotte links en zorg voor een verwijzing, of pas de content aan.
5. Foute links
Linkbuilding vormt een essentieel onderdeel van SEO. Relevante links zorgen dat de website in waarde toeneemt. Maar helaas kent het internet ook vele achterbuurten. Hier houden adult sites zich op, evenals sites die vol zitten met malware en virussen of websites die gericht zijn op het verkopen van links. Foute boel dus. Een link van zo'n website kan je dan ook duur komen te staan. Het is helaas niet te voorkomen dat je soms links krijgt waar je niet op zit te wachten, maar als je ook veel goede links hebt, hoef je je minder zorgen te maken.
Aan de slag zonder blunders
Deze vijf blunders kun je zien als vijf tips die je helpen om met succes aan je website te werken. SEO blijft een belangrijk onderdeel van een website, maar als je de belangrijkste ingrediënten - unieke content en relevante backlinks - blijft toepassen, zit je goed.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten